nformatie Zonnepanelen
Zonnepanelen kopen, alles wat u moet weten
Met zonnepanelen (ook wel PV-panelen of solar panelen genoemd) wordt u minder afhankelijk van de hoge energieprijzen en wekt u duurzame stroom op. Steeds meer particulieren en bedrijven investeren daarom in zonnepanelen. Overweegt u ook om zonnepanelen te kopen? Dan heeft u mogelijk allerlei vragen:
- Kunnen er zonnepanelen op mijn dak?
- Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
- Wat is de opbrengst?
- Wat kosten zonnepanelen?
- Zijn er kwaliteitsverschillen tussen de panelen?
- Zijn er certificeringen waar ik op moet letten?
- Micro omvormers of stringomvormer
Op deze pagina geven we antwoord op al dit soort vragen. Wilt u direct een advies op maat voor uw situatie? Vraag dan een gratis advies gesprek aan, onze adviseur neemt dan binnen 24 uur contact met u op om een persoonlijke afspraak te maken. U krijgt daarmee geheel vrijblijvend inzicht of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, wat de investering is en wat de panelen u kunnen opleveren.
VEELGESTELDE VRAGEN OVER ZONNEPANELEN
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Het maakt daarbij niet uit of u een schuin dak of een plat dak heeft. Daarnaast is het mogelijk om de zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Soms gebeurt het dat bij de inspectie blijkt dat een dak niet in goede conditie is. In dat geval moeten er eerst reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd voordat we panelen kunnen plaatsen. Via ons netwerk kunnen we u met de juiste partijen in contact brengen zodat uw dak alsnog geschikt wordt gemaakt om zonnepanelen op te plaatsen.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft is afhankelijk van diverse factoren, zoals:
• Het vermogen van de panelen (aantal wattpiek)
• De ligging van de zonnepanelen
• De hellingshoek van het dak
• De kwaliteit van de omvormer
• Eventuele schaduwplekken
Om nauwkeurig uit te rekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, gebruiken we bij Ovis Greentech Solutions speciale software waarmee we de panelen virtueel op uw dak kunnen intekenen. Daarnaast gebruiken we data over de lichtval van de afgelopen 40 jaar. Bij het berekenen van het aantal zonnepanelen kijken we niet alleen naar uw huidige stroomverbruik, maar ook naar uw toekomstige energiebehoefte. Uw energiebehoefte kan namelijk veranderen indien u bijvoorbeeld een elektrische auto aanschaft of gaat koken op inductie in plaats van gas. Wilt u weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw huidige en toekomstige energiebehoefte te voorzien en wat de investering is? Vraag dan direct een gratis adviesgesprek aan of doe een online offerte aanvraag !
Zijn er kwaliteitsverschillen tussen de panelen en omvormers ?
Jazeker zijn er verschillen ! Daarom levert Ovis Greentech Solutions alleen panelen en omvormers van A-merken (tier 1) dit om dat wij van mening zijn dat bij een systeem dat minimaal 25-jaar moet werken alleen het beste goed genoeg is. Ook de aansluit materialen zoals bijvoorbeeld de stekkers, bekabeling en tyraps moeten allemaal van hoge kwaliteit zijn en UV bestendigd! Onderstaand zit u een greep uit de door ons gehanteerde A-merken.
Uiteraard kunt ook al deze vragen stellen aan onze adviseur !
Micro omvormers of stringomvormer?
Een omvormer is een onmisbare schakel in het systeem van zonnepanelen. Zodra de zonnepanelen zonlicht opvangen en er genoeg opstartspanning naar de omvormer loopt, treedt deze in werking. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Hierbij is het belangrijk dat de omvormer rekening houdt met verschillende zaken zoals bijvoorbeeld het synchroon houden van de wisselstroom met de stroom van het net. Ook is het belangrijk dat de omvormer regelt dat zonnepanelen op de meest efficiënte spanning werken. Dit noemt men ook wel de Maximal Power Point Tracking (MPPT).
Het doel van een omvormer is het genereren van zoveel mogelijk energie uit de zonnepanelen en deze omzetten in wisselstroom voor het elektriciteitsnetwerk. Met andere woorden: het doel van de inverter is het halen van maximale efficiëntie uit de zonnepanelen. De omvormer heeft ook een veiligheidsfunctie. Hij houdt het net constant in de gaten. Wanneer het net buiten de toleranties komt op het gebied van spanning of frequentie, schakelt de omvormer direct uit. De verschillende typen omvormers voor woonhuizen verschillen vooral op het gebied van capaciteit en de mogelijkheid tot live monitoring via een smartphone, tablet of computer. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld inzien hoe efficiënt uw zonnepanelen energie opwekken.
Er zijn 4 typen omvormers die in meer of mindere mate zijn ontwikkeld voor een specifieke functie:
- String-omvormer
- MTL-omvormer
- Micro-omvormer
- Power-optimizer
Afhankelijk van de situatie met betrekking tot de hellingshoek, oriëntatie, schaduw, wensen van u als klant (monitoring) en het beschikbare budget, kiest u de juiste omvormer voor uw situatie.
Stringomvormer
Bij een string-omvormer worden de zonnepanelen in een serie aangesloten en met één MPP-tracker geoptimaliseerd. De efficiëntie om gelijkspanning in wisselspanning om te zetten van string-omvormers is hoog (> 97 procent). Door de zonnepanelen in serie te schakelen bereieken de panelen het startvoltage snel. Indien alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie en hellingshoek hebben én vrij zijn van schaduw, levert een string-omvormer de meeste energie.
MTL-omvormer
Bij een MTL-omvormer zijn de zonnepanelen in twee strings parallel op de omvormer aangesloten. De twee strings worden onafhankelijk van elkaar geoptimaliseerd door twee MPP-trackers. De zonnepanelen binnen de string zijn in serie aangesloten.
Een belangrijk aandachtspunt is dat er voldoende zonnepanelen per string moeten worden aangesloten. Een omvormer met een dubbele MPP-tracker is daarom inzetbaar vanaf 10 zonnepanelen (minimaal 5 zonnepanelen per string).
Een MTL-omvormer is in de praktijk vooral voordelig wanneer de zonnepanelen een verschillende ligging hebben, anders georiënteerd zijn en bij schaduwrijke plekken op het dak. Voor die situaties is een MTL-omvormer het meest rendabel.
Micro-omvormer
Micro-omvormers plaats je afzonderlijk achter ieder zonnepaneel. Ieder paneel heeft hierdoor een eigen omvormer. De gelijkspanning wordt direct omgezet in wisselstroom. Elk zonnepaneel heeft een eigen MPP-tracker. De zonnepanelen staan ten opzichte van elkaar parallel. Micro-omvormers werken beter bij een schaduwrijk dak.
Bij een stringomvormer is het geval dat indien er een paneel in de schaduw ligt alle panelen in de string daarvan last hebben. Dus ligt paneel één in de schaduw en werkt hij nog maar bijvoorbeeld 60 procent, dan zullen alle andere panelen - ook al liggen ze niet in de schaduw - voor 60 procent gaan werken. Met de micro-omvormers heeft ieder paneel een eigen omvormer. Ze werken dan ook allemaal onafhankelijk, waardoor het rendement groot blijft op schaduwrijke plekken en u precies kunt zien hoeveel een specifiek paneel oplevert .
Power Optimizer
Een Power Optimizer is een MPP-tracker per zonnepaneel in combinatie met een stringomvormer de zonnepanelen zijn in een serie aangesloten. Een centrale omvormer zet gelijkspanning om in wisselspanning. Systemen met Power Optimizers combineren dus het beste van twee systemen. Een efficiënte omzetting van gelijkspanning in wisselspanning (> 97 procent) en een individuele optimalisatie van de zonnepanelen.
Power Optimizers worden ingezet in complexe schaduwsituaties en daar waar zonnepanelen met een verschillende oriëntatie en hellingshoeken zijn geplaatst. Power Optimizers werken optimaal bij systemen vanaf zeven zonnepanelen en zijn iets goedkoper als micro omvormers.
Is de meterkast geschikt ?
Een aspect dat bij het plaatsen van zonnepanelen en laadpalen erg belangrijk is betreft de meterkast. Met name in de oudere woningen is er vaak het een en ander bijgeplaatst en voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd. Ovis Greentech Solutions bekijkt graag de situatie en kan indien nodig de volledige meterkast voor u vervangen.
Zit er subsidie op zonnepanelen ?
Ja er zit nog subsidie op Zonnepanelen voor particulieren en dit is in de vorm dat u ze zonder 21% btw kunt aanschaffen !
Zonnepanelen financieren met een groene lening
Bijzonder veel mensen die er voor kiezen om te investeren in een systeem met zonnepanelen willen een deel van het vereiste bedrag graag financieren. Op deze manier hoeven ze niet zomaar alle beschikbare, eigen middelen te gaan gebruiken. Wist je dat je voor het financieren van een installatie met zonnepanelen gebruik kan maken van een zogenaamde groene lening? Een dergelijke lening afsluiten zorgt er voor dat je in vergelijking met een klassiek krediet toch een behoorlijke besparing (op de rente) kan realiseren. Je kunt een groene lening aanvragen via www.energiebespaarlening.nl. Ook is het bij de meeste hypotheekverstrekkers mogelijk om verduurzaming van uw woning mee te financieren ook als het al een bestaande hypotheek betreft.
Wat is de Salderingsregeling ?
Een veel gehoorde term op het nieuws in verband met zonnepanelen is de term salderingsregeling. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt, inclusief energiebelasting en btw. Zo heb je altijd profijt van de stroom van je zonnepanelen, ook al gebruik je je opgewekte stroom niet direct zelf. Voor een exacte en uitgebreide uitleg hieromtrent verwijzen wij u naar onze salderingsregeling pagina
Zijn zonnepanelen nog wel interessant als de salderingsregeling verdwijnt?
Dat zijn ze zeker weten ! Maar dit leggen wij u graag wat uitgebreider uit op onze salderingsregeling pagina.