Ovis Greentech Solutions B.V.
 

Informatie laadpalen

Eigen laadpaal is vaak een slimme keuze
Heb je een elektrische auto EV én parkeergelegenheid bij je huis? Dan is een eigen laadpunt een overweging waard. Je laadt immers goedkoper dan bij een publieke laadpaal en bent niet meer afhankelijk van een plekje bij de openbare laadpaal. Wat een laadpaal kost, is echter van een aantal factoren afhankelijk. Die zetten wij hier voor je op een rij.
Om met de deur in huis te vallen: bij een publieke laadpaal betaal je al snel het dubbele tarief ten opzichte van thuis laden, respectievelijk circa 9 en 5 cent per kilometer. Wanneer je het verbruik van je auto kent en weet wat je per jaar ongeveer rijdt, kun je met deze kosten berekenen wanneer je je investering hebt terugverdiend.

De voordelen van een eigen laadpaal.

  • Dankzij een elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
  • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
  • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
  • Rijden zonder kosten door te laden op je eigen zonnepanelen.
  • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €695.
  • Een eigen laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.


Wat kost een laadpaal voor thuis?
Heb je de mogelijkheid om een eigen laadpaal te installeren, dan moet je rekening houden met een aantal prijsbepalende factoren.

Montage type : wallbox of laadpaal
Een laadstation kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wallbox) of hij komt op een aparte paal. De kosten voor een aparte paal zijn uiteraard wel minder voordelig. Denk vooraf goed na over de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1-fase variant werkt met de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast heeft de beschikking over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase aansluiting? Voor een 200,-  a 300,- euro kan deze worden aangevraagd bij de netbeheerder. De overige aanpassingen doet Ovis Greentech Solutions graag voor u.  

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Wat hierbij ook handig is is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Ook is het goed om je te bedenken dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.
Het grote gemak van een losse kabel (of een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Eveneens is het een strakker geheel en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het belangrijkste nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je jouw EV wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadzuil met losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dit geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. 


Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit is praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.


Innovatieve toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf bekijk je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

  •  Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
  •  Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
  •  Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
  •  Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
  •  AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
  •  Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.


Ovis greentech Solutions levert diverse top merken laadpalen en denkt graag met u mee voor de beste persoonlijke oplossing. Vraag direct een offerte en adviesgesprek aan !

Onderstaand ziet u onze standaard installatie prijzen:

Basis Installatie prijzen

Vind u terug in onze webshop 










DOE HIER DIRECT EEN ADVIES AANVRAAG !